Mrchožrouta nic neotráví

23.9.2018
Citace:
Michael Roggenbuck et al., The microbiome of New World vultures, Nature Communications, volume 5, Article number: 5498 (2014) https://doi.org/10.1038/ncomms6498
Zdroj
Kondor havranovitý (Coragyps atratus, angl. black vulture),foto Mdf, CC-BY-SA-3.0, http://creativecommons.org/licenses/by-sa/3.0/, via Wikimedia Commons.

Mrchožraví ptáci zvládnou potravu, která by jiné obratlovce zabila. Na hnijících tkáních mrtvol žije rozmanité společenství velmi nebezpečných bakterií. Studium dvou druhů kondorů odhalilo, že je chrání především silná kyselost žaludečních šťáv, což není překvapující. Žaludek funguje jako účinný sterilizátor, který sníží 528 bakteriálních druhů nalezených na ptačí hlavě na 76 ve střevě. Výzkum proběhl u kondora havranovitého (Coragyps atratus, angl. black vulture) a kondora krocanovitého (Cathartes aura, angl.turkey vulture).

Kondor krocanovitý (Cathartes aura, angl.turkey vulture),  foto Tim McCormack (Phyzome),  CC-BY-SA-3.0, http://creativecommons.org/licenses/by-sa/3.0/, via Wikimedia Commons.Velmi zajímavé je, že oba mrchožrouti nalezli způsob spolužití s velmi nebezpečnými druhy fusobakterií a clostridii produkujícími nekrotizující toxiny. Ostatní obratlovci by zhynuli na velmi nepříjemnou infekci spojenou s rozpadem svalů. Kondoři bakterie využívají pro lepší trávení, takže dominují jejich střevní mikroflóře. Anglický výraz vultures, použitý v původní publikaci, překládáme jako supi (mrchožraví jestřábovití). Zahrnuje ale i čeleď rovněž mrchožravých kondorů, kteří žijí pouze v Americe.

 
Odeslat komentář k článku "Mrchožrouta nic neotráví "



Opište text z obrázku:

Odeslat článek "Mrchožrouta nic neotráví " e-mailem

Diskuse/Aktualizace